Vitenskap bak massasjepistol og vibrasjon massasje

Axel Hilland (Eureka Kiropraktikk) om PerformanceGun — "Den mest stillegående og beste massasjepistolen jeg har brukt. Enheten brukes på klinikken og av vårt behandler-team på X Games, for behandling av de norske utøverne."

Hva gjør en massasjepistol?


Massasjepistoler tilbyr det som er kjent som perkusiv eller vibrasjons terapi. Denne type massasje tilbyr raskt trykk og vibrasjon i kroppens muskelvev (fra et sterk motor som leder massasjehodet fram og tilbake helt opptil 60 ganger i sekunder. Denne typen massasjeteknikk bruker også fysioterapeuter og massører, ved manuell behandling. Massasjepistoler lar imidlertid idrettsutøvere få de samme fordelene, men dette kan de gjøre på egen hånd, hjemme.


Perkussiv terapi eliminerer ikke all muskel sårhet. Men det denne typen terapi gjør, er å øke blodsirkulasjonen på det spesifike området, som kan hjelpe med å redusere inflammasjon og muskelspenning og bryte opp knuter som oppstår etter krevende treningsøkter og konkurranser.

Fungerer faktisk massasjepistoler?

Ettersom at perkusiv terapi blir mer populært, kommer det flere studier om fordelen og potensielle ulemper. En studie fra 2014 forslo at vibrasjons terapi og massasje (som begge er en del av perkussiv terapi) er effektive metoder for å forhindre muskelstølhet (DOMS), forsinket muskelsårhet, noe som betyr at du er mindre sannsynlig å føle muskelsmerter eller tetthet 24 til 72 timer etter en intens trening eller kamp.

National Center for Biotechnology Information beviser hvordan vibrasjons terapi og massasje forhindrer muskelårhet/sølhet.

Tapotement, den svenske massasjeteknikken som bruker samme prinsipp (men uten utstyr), har også vist seg å forbedre idrettsutøvernes generelle smidighet og ytelse med bare fem minutters behandling.

Hvem bruker PerformanceGun massasjepistol i Norge?
PerformanceGun massasjepistol har blitt et populære verktøy i idrettsmiljøet for behandling av såre muskler og restitusjon. PerformanceGun er kåret til best i test og brukes per i dag av blant annet Tobias Børkeeiet, Osame Sahraoui, Lars Olden Larsen, Sheriff Sinyan, Tobias Heintz, kiropraktor og fysioterapeut Axel Hilland og hele Eureka Kiropraktikk kjeden og Stabekk Fotball.


Referanser:
https://repository.cardiffmet.ac.uk/handle/10369/2994
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25121012/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939523/