Alt du må vite før du kjøper en robotstøvsuger

Er du lei av å støvsuge bort hybelkaniner og annet rusk som merkelig nok finner veien til gulvet så snart du er ferdig å rengjøre? Da kan en robotstøvsuger være perfekt for deg. Her forteller vi deg alt du må vite før du investerer i en robotstøvsuger.
Det begynner å bli noen år siden den første robotstøvsugeren kom på markedet, og mye har heldigvis skjedd siden den gang. Der de første robotstøvsugerne ikke imponerte verken på rengjøring eller brukervennlighet, så vil en god robotstøvsuger i dag fremstå som noe helt annet. Borte vekk er problemet med møbler, trapper, ledninger og andre gjenstander som står i veien, og dørkarmer er heller ikke lenger en hindring.
Ettersom robotstøvsugere benytter en annen form for munnstykke under støvsugingen, så vil de ikke per dags dato gjøre like rent som en tradisjonell støvsuger. Dette skyldes at en tradisjonell støvsuger suger ved hjelp av et undertrykk ved hjelp av munnstykkets utforming, noe som gjør det ypperlig til å suge opp støv og skitt på vanskelige plasser som i trange kroker og mellom gulvplanker. Robotstøvsugeren kan ikke benytte den samme teknikken ettersom undertrykket ville ført til at den sugde seg fast i underlaget. Isteden benytter robotstøvsugeren koster som samler opp støv og rusk i en beholder på innsiden. De trange krokene og sprekkene i gulvplatene vil dermed ikke bli like ren som med en vanlig støvsuger.
De mer avanserte robotstøvsugerne har flere og bedre koster, og kan ha ekstra koster på sidene som gjør de mer effektive på vanskelige tilgjengelige steder. I tillegg har de gjerne bedre koster og evne til å samle støv og rusk.
Vaker og mopper
Noen robotstøvsugere har også innebygd moppefunksjon. Dette innebærer at robotstøvsugeren vasker gulvet samtidig som den støvsuger. Blant robotstøvsugerne med moppefunksjon er det også forskjeller. De mest grunnleggende modellene vil for eksempel ikke løfte moppen når den møter på et teppe, og du må selv sørge for å sette enkelte begrensninger i appen som kontrollerer robotstøvsugeren . De mer avanserte modellene kan derimot heve/senke moppen når den møter på hindringer og gjør det meste av jobben uten at du trenger å bry deg.
Stillegående
En av de store fordelene med en robotstøvsuger sammenlignet med en tradisjonell støvsuger, er den lave støynivået. Hvor mye støy en støvsuger lager vil så klart avhengig av modell, men generelt ligger de fleste støvsugere på 65-85 dB. De fleste robotstøvsugere har et betydelig lavere støynivå og legger seg i området 55-65 dB. Hvis disse tallene ikke sier deg noe annet enn at det ene er lavere enn det andre, så kan vi nevne at 55-65 dB tilsvarer “støyen” fra en vanlig samtale.
Velg smart
Likevel, de moderne robotstøvsugerne har sine fordeler, og for noen vil disse fordelene være større enn for andre. Har du en stor bolig med en enkel planløsning vil sannsynligvis livet til en robotstøvsuger være enklere enn dersom du bor i et hus med fire etasjer og mange små rom. De fleste robotstøvsugere er relativt smarte og kan unngå hindringer, men ikke alle. Når du skal velge en robotstøvsuger, så anbefaler vi derfor at du tenker gjennom hvordan boligen ser ut slik at det er klart hvor avansert robotstøvsuger du skal velge.
Tidligere var det vanlig for robotstøvsugere å tegne et kart av boligen ved å hjelp en sensor på toppen av støvsugeren. På denne måten kunne robotstøvsugeren danne seg et bilde av boligen slik at den husket hvor den skulle kjøre til neste gang. Dette høres kanskje bra ut, men det stopper egentlig der. En sensor på toppen av støvsugeren er nemlig ikke til mye hjelp for å oppdage hindringer i front, som for eksempel ledninger, en trapp, et møbel, etc.. Løsningen ble å utstyre robotstøvsugeren med et kamera i front. I dag er det derfor vanlig at de mest avanserte robotstøvsugerne har en sensor på toppen, og et kamera foran. På denne måten er de bedre i stand til å unngå hindringer, og å rengjøre boligen din effektivt.
Styr via appen
Et alternativ til robotstøvsugere med kamera i front, er robotstøvsugere som støtter oppsett via en medfølgende app til telefonen. Her er det gjerne mulighet for å definere hvor robotstøvsugeren skal kjøre, og hvor den ikke skal bevege seg. Har du et område med mye kabler liggende på gulvet, eller matskålen til katten i huset, så kan du tegne opp dette som “no-go”-soner i kartet på appen.
Noe som ikke er like viktig, men i det minste veldig praktisk, er støtten for Google Assistant. Noen robotstøvsugere kan koble seg til smarthjemmet ditt slik at du kan starte/stoppe de manuelt ved hjelp av en stemmekommando, eller styre den via Google Home appen
Strøm og lading
En robotstøvsuger benytter batteridrift for å generere kraft for å bevege seg rundt og må derfor lades med jevne mellomrom. Størrelsen på batteriet er i stor grad avgjørende for hvor lang batteritid en robotstøvsuger har, selv om det også spiller inn noen andre faktorer. De fleste robotstøvsugere returnerer automatisk tilbake til ladestasjonen og går i hvilemodus når de ikke er i bruk, men ladetiden kan variere voldsomt. De rimeligste modellene kan bruke flerfoldige timer på å lade batteriet, mens de mer påkostede modellene både har større batteri og lader raskere.
Hva med trapper?
Trapper og robotstøvsugere er en dårlig kombinasjon. Foreløpig finnes det ingen robotstøvsugere som automatisk klarer å klatre opp og ned trapper, og du må derfor selv bære robotstøvsugeren opp og ned de ulike trappene i huset. Dersom du har valgt en smart robotstøvsuger med kartleggingsfunksjon, vil den likevel være i stand til å huske hvordan de ulike etasjene ser ut slik at du ikke behøver å tegne opp kartet på nytt. Med andre ord trenger du bare å flytte støvsugeren mellom etasjene, og robotstøvsugeren gjør resten av jobben selv.
Heldigvis er de fleste robotstøvsugere i stand til å komme seg over dørterskler uten problemer. Dørterskler kan så klart ha ulik høyde, men høyder på 1,5-2 cm er som regel ikke noe problem.
Vedlikehold
Robotstøvsugere krever generelt svært lite vedlikehold, men det vil naturligvis være enkelte slitedeler som må byttes med jevne mellomrom. Heldigvis er dette verken kostbart eller noe du må tenke på i det daglige. Det mest grunnleggende er at du må tømme støvbeholderen å rengjøre børstene innimellom, og på samme måte som med en vanlig støvsuger, så må du tømme posen når den er full.
Av kostnader knyttet til vedlikehold så er det støvsugerposene (koster gjerne noen få hundrelapper for en flerpakning), samt bytte filter, sidebørster og hovedbørste. Her snakker vi om et par hundre kroner per del, og brukstiden er på alt fra 150-300 timer før du må bytte.
Et lite tips er å huske på at den rimeligste robotstøvsugeren i innkjøp, ikke alltid er den rimeligste på sikt. Det vil heller ikke være veldig hensiktsmessig å kjøp een rimelig robotstøvsuger som ikke er i stand til å huske flere etasjer/rom dersom du må flytte den mellom ulike etasjer hver gang den er i bruk.
Vi på MyStuff har som visjon å selge produkter som gjør hverdagen til folk flest “Litt enklere”, og robotstøvsugere har derfor blitt en naturlig del av vårt produktsortiment.
Vi tilbyr produkter fra verdenskjente Roborock og Xioami. Roborock er kanskje det mest kjente merkenavnet blant robotstøvsugere som nesten alltid topper testlistene, mens Xioami er kjent for å levere ekstremt mye for pengene. Alle modellene vi selger har vi selv gått gode for, og mener vil kunne tilfredsstille de fleste behov.