Elektrisk sparkesykkel sparekalkulator | MyStuff.no

Er det egentlig billig å leie el-sparkesyklene du finner rundt omkring i byen?

 

Transportutviklere sier at el sparkesykler kan være en del av løsningen for opphopningen av trafikk og gjøre en forskjell når det kommer til globaloppvarming. I tillegg kan e-sparkesykler spare deg for mye penger og du samtidig ankomme kontoret uten å måtte hoppe i dusjen. 

Humpete tur så langt

Dockless blir leie sparkesyklene kalt, fordi brukeren kan legge de fra seg hvor som helst. Dette har gjort at sparkesyklene har hopet seg opp i byer internasjonalt siden 2018, eller 2019 i Norge. Med en App på smart-telefonen, kan rytteren finne og låse opp en leie sparkesykkel, perfekt for en travel by, ikke sant?

Feil. Folket er irritert av brukte el-sparkesykler som ligger slengt overalt, på fortau, i skoger og i Oslo fjorden. Enkel tilgang til sparkesyklene har medført at uerfarne ryttere har tatt i bruk leie sparkesyklene, som skaper trafikk kaos og farlige situasjoner.

“But any time you see someone on a scooter, they aren’t in a car and we should be hugging and kissing them for that,” sa Jim McPherson, i San Francisco Bay området, advokat som spesialiserer seg i transporttekonologi. Men finnes det er billigere, bedre og tryggere alternativ enn å leie? 

Mye å spare ved en el-sparkesykkel

For eksempel, la oss si du spiser lunsj med dine kolleger på et bestemt sted, 2 til 3 ganger i uken. Restauranten ligger 3 kilometer unna, men biltrafikken står helt stille. Tar du en taxi eller kollektiv vil du også bli sittende fast i den samme trafikken. Og startprisen på taxi er omtrent 140kr og ruterbillett er også en stor utgift. Istedenfor disse to alternativene kan du alltids leie en elektrisk sparkesykkel for, som koster 10kr å låse opp pluss 1-3kr per minutt. En tur på 3 kilometer, kan fort koste deg 40-50kr. Dette blir flere hundrelapper i uken, bruk kalkulatoren under for å se hvor mye du kan spare ved å investere i en elektrisk sparkesykkel. 

 

 

Selv om el-sparkesykler er billigere enn biler, utfyller de et annet behov og vil mest sannsynlig ikke kunne erstattes helt med en bil for folk flest. Uansett, mindre bilkjøring sparer både lommeboken og miljøet, overtid vil dette hjelpe deg med å redusere drivstoff utgifteneCO2-ustlippet ikke minst bompenger og andre utgifter som parkering, vedlikehold og forsikring. 

Sparke, sykle eller kjøre?

E-scooters tilbyr en rekke fordeler over andre transportmidler.

  • Billigere. El sparkesykler er billig i innkjøp og gratis i drift. Langt billigere enn å kjøre bil, betale for drivstoff og parkering. 
  • Brukervennlig. Det er lettere å komme seg av og på, sammenlignet med sykler. 
  • Uanstrengt. Du svetter ikke
  • Mindre bry. Du kan sparke nesten overalt (men ikke vær til hindring på fortau)

Hvorfor kjøpe sparkesykkel, fremfor å leie:

  • Mindre risko. Med sparkesykler som leies er det en høyere sjanse for dødelige skader, enn vanlige sparkesykler eller leie sykler. 
  • Best på korte turer. Sparkesykler som leies er ofte tomme for strøm, og dermed ikke effektive på turer over 5km. 
  • Dyrt i lengden. Som kalkulatoren over viser, så blir det dyrt å leie i lengden. 
  • Du må finne en ledig enhet. Du må gå og finne en ledig sparkesykkel, fremfor å ha en tilgjengelig på kontoret. 

I den rask utviklende verden av transport, er el-sparkesykkel et fornuftig alternativ som ser ut til å ha kommet for å bli. I perioden fremover vil vi se voksende behov.

Skriv en kommentar